Hver eneste nordmann genererer over 400 kg husholdningsavfall hvert år. Heldigvis ser det ut til at mengden er på vei nedover, men det er fortsatt snakk om svært store mengder avfall. Det aller beste tiltaket for å redusere mengden avfall er å handle mindre, samtidig er det umulig å helt unngå at det oppstår behov for å kjøre bort avfall.

Lokale løsninger i sameier, borettslag og kommuner

Det kan være smart å sjekke hvilke lokale løsninger og tjenester du har tilgang til, enten i sameiet eller borettslaget du bor eller via kommunen. Ofte finnes det containere tilgjengelige for rydding noen ganger i året, og mange kommuner har både omreisende innhenting av spesialavfall og lokale stasjoner for gjenbruk.

Noen kommuner tar et lite gebyr for levering av søppel til gjenvinning, men husk at det ofte er små summer og at du da er sikker på at det blir sortert og gjenvunnet riktig. Dette er spesielt viktig for farlig avfall som maling, medisiner og tilsvarende. Medisiner kan også leveres direkte til apoteket.

Transportløsninger for privat søppel

Det har dukket opp mange fleksible løsninger for transport av søppel. Det kan være enten i form av sekker som du kjøper i butikk, og bestiller henting av, eller såkalte søppeltaxi-tjenester der noen kommer hjem til deg og henter søppel.

Uansett hvilken tjeneste du velger, kan det være verdt å betale noen kroner ekstra for en tjeneste der det er tydelig hvordan søppelet blir håndtert og sortert. Useriøse aktører kan prøve å spare penger ved å kvitte seg med søppelet på kreative måter, gjerne i skog og mark. Det er ikke veldig hyggelig å se lasset med avfall fra oppussingen din på forsiden av lokalavisen, etter at det har blitt dumpet i et skogholt. Betal noen kroner ekstra for sikker og god håndtering.