Maskiner som lager 3D-utskrifter, ofte kalt for 3D-printere, er ikke bare leketøy. Det er mulig å lage stadig større produkter, og flere selskaper som mottar støtte fra Innovasjon Norge opererer innenfor områder der 3D-utskrift allerede benyttes eller kan være aktuelt i løpet av kort tid. Samtidig sender vi milliarder pakker fram og tilbake mellom alle land på jorden hvert år. Kan det være et alternativ at produkter sendes som en datafil til en 3D-printer hjemme hos kunden?

3D-printere – rask utvikling, men fortsatt for entusiaster

Hvis du hadde forklart hvordan en 3D-printer fungerer til forbrukere for tjue eller tredve år siden, da hadde de sannsynligvis bare ledd av deg. Konseptet med en maskin som kan lage fysiske objekter, noen ganger svært komplekse, strukturer fra ingenting er fascinerende.

Utviklingen innenfor dette segmentet har også vært dramatisk, med stadig mer effektive, rimeligere og lettere tilgjengelige maskiner. I dag er det ikke noe i veien for vanlige privatpersoner å kjøpe en rimelig 3D-printer.

Enn så lenge er det kanskje ikke så mange privatpersoner som benytter teknologien for noen praktisk formål, i private hjem er en 3D-printer fortsatt i stor grad et leketøy. Innenfor design og produksjon er bildet et helt annet, det er ekstremt mye enklere å lage prototyper og testversjoner av nye produkter med en 3D-printer.

Umiddelbare bruksområder for private hjem

De aller fleste 3D-printere er i dag basert på en teknologi der produktet lages av et plastikkmateriale. Printeren benytter lange tråder med materiale som smelter og plasseres i den ønskede formen. Resultatet kan være overraskende holdbart.

Spesielt innenfor markedet for spesiallagede eller sjeldne mindre komponenter av plastikk, kan 3D-utskrift kanskje ikke være altfor langt unna som løsning. Hvis du for eksempel mister eller ødelegger dekselet som holder batteriet i fjernkontrollen på plass, kunne det kanskje vært enklere å laste ned data for utskrift sammenlignet med å kjøpe eller bestille en ny del.

Forbedrede printere gir nye muligheter

I industriell skala finnes det 3D-skrivere som ifølge noen nyhetsoppslag kan skrive ut et helt hus. Det er godt mulig at det aldri vil være en fornuftig måte å bruke denne teknologien på, men vi vil sannsynligvis se at stadig større produkter kan skrives ut hjemme. Da kan forbrukere spare både tid og penger, og utslipp blir redusert.